Open Close
Please specify the group

MOSTAR BLUES & ROCK festival – Mostar (BiH), 16.-19.07.2014. SC Kantarevac

1903. na usamljenoj željeznickoj stanici u Tutwiler-u (Miss.), afričko-američki kompozitor William Christopher Handy (poznatiji kao W.C. Handy) sreo je čovjeka koji je svirao “najčudniju muziku koju sam ikad čuo”. Ta muzika je bila blues, afričko-američka umjetnička forma koja je najviše uticala na korijene američke muzike uopšte. Handy je to prepoznao kao novu muzičku formu, zbog čega mu je dodijeljena titula “Otac bluesa”.
U čast priznavanja i obilježavanja tih prapočetaka od prije stotinu godina, američki Senat, 05.09.2002. godine je 2003. godinu proglasio “Godinom bluesa”. Senatori Blanche Lincoln (D-Ariz.), Bill Frist (R-Tenn.), Maria Cantwell (D-Wash.) i Fred Thompson (R-Tenn.) poveli su kampanju u Kongresu koju su inicirale dvije organizacije, Experience Music Project sa sjedištem u Seattle-u i Blues Foundation sa sjedištem u Memphis-u, u cilju odavanja priznanja jednoj od američkih najznačajnijih muzičkih formi. 2003. se također obilježava i kao 100-a godišnjica otkako se prvi put sa blues muzikom susreo afričko-američki kompozitor W.C. Handy. Mnogobrojnim festivalima i koncertima, cijeli muzički svijet proslavlja 100-tu godišnjicu postojanja blues muzike, jedne od najstarijih muzičkih formi uopšte. Iako skromno, Mostar se pridružuje ovoj proslavi, inicirajući, vjerovatno u najboljem mogućem trenutku, prvi internacionalni festival blues muzike u Bosni i Hercegovini.

Od svoje jedanaeste edicije, festival u svoj naziv uvrštava riječ rock, prateći tako muzičku evoluciju i nastojanje organizatora da na ovoj smotri prikažu i velika imena rock muzike. Od početnog entuzijazma, Mostar Blues & Rock Festival prerasta u respektabilnu manifestaciju koja se nalazi i na evropskim kartama festivala, i jedan je od najznačajnijih festivala ovog muzičkog usmjerenja u regiji.

Za proteklih jedanaest izdanja Mostar Blues & Rock Festival je predstavio velika muzička imena kao što su: Ten Years After, Ana Popović, Big Brother & The Holding Company, Snowy White, Dr. Feelgood, Tito & Tarantula, Deborah Coleman, Danny Shephard, a od regionalnih nastupali su: Majke, Partibrejkersi, Dado Topić & Telephone Blues Band, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Vlatko Stefanovski, Yu Grupa i drugi.

Iako je teško nabrojati sve prepreke na koje smo nailazili u realizaciji ovog festivala, i sve naše greške i propuste, ipak smatramo da smo uspjeli ovu besmrtnu muzičku formu vratiti na našu scenu i grad Mostar upisati u listu festivalskih gradova.

Posebnu zahvalnost dugujemo Ambasadi SAD-a u BiH, Gradu Mostaru, Federalnom ministarstvu kulture i Muzičkom centru Pavarotti, koji su od samog početka bili sa nama.

Prodajna mjesta / Tickets sale:
Mostar: MC Pavarotti, Caffe Coco Loco, cafe Publika, Poslovnice Fortuna Toursa (Hotel Ero i Stari grad)
Sarajevo: Relax Tours (Plato Skenderija) i Magaza (Baščaršija)
Banja Luka: MG Travel (Eventim)
Tuzla: Agencija „Putnik“
Zenica: Cafe Galerija

Pretprodaja ulaznica – Presale tickets:
Dnevna / Daily – 15 KM
Festivalska / Festival ticket – 40 KM
Cijena dnevne ulaznice na ulazu / at the door – 20 KM
Online prodaja / sale: www.kupikartu.ba

FACEBOOK: https://www.facebook.com/mostarbluesfestival

12. mostar blues & rock festival program